Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Dag beste vrienden van het Land van Ny,
Het is oktober, maar eigenlijk lijkt het wel lente in het Land van Ny.

Alles ziet er zo fris groen uit!

Ik kom zojuist terug van een fantastisch mooie wandeling langs de weilanden, tussen de koeien.   Onze dieren zijn zo rustig en gelukkig.  Sommigen komen me even nieuwsgierig besnuffelen. Anderen kijken nauwelijks op en grazen rustig verder. De pas gekalfde moeders kijken me net met iets meer ongerustheid aan. Maar zodra ze merken dat ik hun kalf ongemoeid laat, gaan ook zij vlijtig verder met grazen.

Joss heeft zojuist zijn dieren verzet. Ik vind het telkens prachtig om te zien hoe iedere koe op zoek gaat naar waar zij zin in heeft; voor sommigen is dat mals groen gras, voor anderen  frisse klavers of  net dat ene kruid waarvan ze instinctmatig voelen dat ze er nood aan hebben. En nog anderen gaan op zoek naar lekkere blaadjes van de struiken. Er is voor ieder wat wils.

Ikzelf ga op zoek naar lekkere weidechampignons. Ze zijn rijkelijk aanwezig na de malse regenbuien van de voorbije dagen. Mijn mandje is snel gevuld. Nog even langs de notenbomen, de appel- en  perenbomen en de groentetuin wandelen en we kunnen weer een lekkere maaltijdsoep te voorschijn toveren. En dan denk ik bij mezelf: wat is het leven mooi.

Door de hete zomer leek het alsof de natuur de pauzeknop had ingeduwd. Voor veel boerderijen was dit een rampzalige zomer. Maar door Joss zijn knappe manier van begrazen bleven onze weilanden behoorlijk groen, veel groener dan die van de boeren in de streek. Door de vele bomen en struiken, vonden onze koeien altijd wel een schaduwplekje om zich te beschermen tegen de felle middagzon. Door de zeer langdurige droogte, viel uiteindelijk bij ons ook de grasgroei stil. Maar we moesten onze wintervoorraad niet aanspreken om de dieren bij te voeren op de weide. En de bron bovenin het dorp die zorgt voor de waterbevoorrading van onze koeien, bleef rijkelijk stromen.

De natuur zit toch zo prachtig in elkaar. Het leek wel of alles stilletjes in zijn schulp zat te wachten om op het juiste moment te ontploffen. Al na minder dan 2 weken malse regen werd het gras terug lentegroenfris. Zelfs de bladeren aan de bomen kregen een groenere tint. En onze koeien … die genieten met volle teugen van de malse sappige regen.

De voorbije  jaren kalveren de koeien iets vroeger, nog tijdens het weideseizoen. Voor ons als boer is dit een beetje lastiger omdat we binnen de 7 dagen ieder kalfje een oornummer moeten indoen en uitzoeken welk kalf bij welke moeder hoort. Maar voor de koeien is het toch comfortabeler. Daar hebben ze alle vrijheid om een rustig plekje uit te zoeken om hun kalf ter wereld te zetten. De ene koe geeft de voorkeur aan de struiken, de andere liever achter een heuveltje in het gras. De band tussen moeder en kalf wordt hierdoor ook sterker.

Zodra de koeien op stal komen om de winter door te brengen, starten we terug met levering van het grasvlees. Vanaf nu kan u dus ook terug bestellen via onze website

www.grasvlees.be

De stijgende energieprijzen voelen wij gelukkig nauwelijks. Onze koeien grazen gewoon verder. Dat kost ons geen extra euro’s. Wat echter wel stijgt zijn de verwerkingskosten zoals koeling, verpakking, vervoer. Dat zijn onkosten die we zelf niet in de hand hebben. Een deel van deze kosten moeten we helaas verrekenen in onze prijzen. Dus ook al zijn onze prijzen hier en daar gestegen, onze inkomsten zijn gedaald.

Bestellen kan zoals gewoonlijk via de website. U geeft uw bestelling door via www.grasvlees.be/winkel.

Het te betalen bedrag verschijnt. Maar opgelet: dit bedrag kan wijzigen van het te betalen bedrag bij levering. Wanneer we uw bestelling klaarmaken, wordt alles netjes gewogen en verrekend. 1 kg biefstuk kan een beetje meer of een beetje minder zijn. Het kan ook gebeuren dat wat u bestelde niet volledig kan geleverd worden. Vooraf betalen is dus niet mogelijk.

Voor een bestelling vanaf 200 € leveren we gratis bij u thuis over gans België. Voor bestellingen kleiner dan 200 € vragen we 15 € vervoersonkosten. We hebben aardig wat klanten die een aparte bestelling plaatsen, maar wel op hetzelfde adres laten leveren. Op die manier kom je al snel aan 200 € en leveren we gratis.

Zodra u uw bestelling geplaatst heeft, ontvangt u van ons een bevestigingsmail. (Kijk ook uw spam eens na). Op 1 november sluiten we de bestellingen af. Dan start voor ons het puzzelwerk wie we wanneer beleveren. Rond half november zal u dan van ons een mail ontvangen met de datum en het ingeschatte uur van levering. Mogen we dan ook vragen om te bevestigen of dit voor u in orde is.

De leveringen starten op 21 november en eindigen hoogstwaarschijnlijk op 4 december. Alles wordt vacuüm verpakt in hoeveelheden voor ongeveer 2 personen. U kan het vlees gekoeld nog gerust enkele dagen bewaren vooraleer u het invriest. Wij raden altijd aan om eerst de bereide vleeswaren zoals gehakt, burgers, … in te vriezen. Het is ook raadzaam niet alles tegelijk in de vriezer te leggen. U doet dit beter in meerdere stapjes opdat de kerntemperatuur van iedere vleessoort snel onder nul gaat.

Wanneer u het vlees wenst te bereiden, kan u dat best laten ontdooien in de ijskast of in een bak met koud water wanneer het snel moet gaan. Haal het vlees een half uurtje voor gebruik uit de verpakking zodat het zijn kleur en smaak terug krijgt. Ikzelf haal gewoonlijk in het begin van de week het vlees dat ik wil bereiden uit de diepvriezer en leg het in de vacuümverpakking op een schoteltje. Een halfuurtje voor het bakken of verwerken, doe ik het vacuümzakje open en laat alles op kamertemperatuur komen.

Wanneer u vragen heeft over onze manier van werken, hoe een bestelling plaatsen, de bereiding,  over een bestelling of wat dan ook, mag u altijd bellen op 0475/50.64.66.

Hopelijk tot binnenkort. 
 
Alvast bedankt en tot binnenkort.
 
Lieve groeten,
Joss en Bieke