Natuurvlees

Onze Biologische Boerderij

Er gaat geen maand voorbij of rundsvlees en het eten ervan, komt negatief in het nieuws.
Dat is zó spijtig, want het kan ook een mooi verhaal worden.
Het Land van Ny is daar al vele jaren een voorbeeld van.

Het verhaal speelt zich af in de mooie Ardennen, ver weg van industrie, snelwegen, luchthavens, verbrandingsovens, …
In de uitgestrekte weilanden grazen onze koeien samen met hun kalf.

natuurvlees-winter-1

Vorig jaar liepen enkele stieren tussen deze koeien. Zij zorgden ervoor dat de koeien negen maanden later leven gaven aan een mooi en gezond kalf. Vaarzen die voor de eerste keer kalveren werden gedekt door een stier die kleinere kalfjes geeft, zodat die eerste kalving vlot verloopt, zonder keizersnede of hulp van de veearts.

natuurvlees-winter-6

Oudere koeien hebben dan weer geen probleem om op een vlotte manier leven te geven aan een zwaarder kalf. Sommige koeien geven ons al voor de vijftiende keer een kalf. Zij krijgen van ons een eremedaille.

natuurvlees-winter-9

Salers, Simmenthal en Angus

Bij de keuze voor onze moederdieren gingen we ook niet over één nacht ijs. We gingen op zoek naar dieren die vlot kalveren, een groot moederinstinct hebben, voldoende gras kunnen verorberen om zodoende voldoende melk te kunnen produceren voor hun kalf. Daarnaast moesten ze bestand zijn tegen de koude winters en warme zomers.

Zo kwamen we uit bij Salers, Simmenthal en Angus.

natuurvlees-winter-14

In tegenstelling tot melkkoeien, wiens kalf kort na de geboorte weggehaald wordt bij de moeder, blijven onze kalfjes hun ganse jeugd samen zodat ze zich te goed kunnen doen aan de lekkere moedermelk.

natuurvlees-winter-4

Om te voorkomen dat jonge stierkalveren hun halfzussen dekken, worden ze in aparte kuddes opgedeeld. Op dat moment hebben ze de moedermelk ook niet meer nodig. We doen dit geleidelijk opdat dit geen traumatische ervaring wordt voor moeder en jong. Ook in de natuur gaat dit bij de meeste zoogdieren geleidelijk aan.

Zo krijgen we meerdere kuddes dieren; oudere moederkoeien, jonge moeders, stiertjes en vaarsjes.

natuurvlees-winter-15

Iedere kudde krijgt dagelijks een nieuwe weide.

Daarna kan het grasland minstens 3 weken (in het vroege voorjaar) tot 2 maanden (later in het grasseizoen) rusten. Hierdoor breken we niet alleen de cycli van alle mogelijke parasieten en infectieziekten, maar door de rust kunnen het gras en de vlinderbloemigen zich veel beter herstellen en hergroeien, waardoor deze planten krachtiger zijn, smakelijker en nog meer bladgroen (en dus Omega 3) bevatten. Wij doen eigenlijk niet meer dan de oorspronkelijke natuur nabootsen waarbij een grote, dichte kudde door een vallei trok en er pas weer kwam als alles terug hersteld en hergroeid was.

natuurvlees-winter-16

natuurvlees-winter-10

Zo goed als alle landbouwers laten hun dieren het ganse seizoen op hetzelfde perceel staan met alle nefaste gevolgen voor grasland en grazer. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat vlees uit natuurreservaten gezond is maar omwille van bovengenoemde reden is dat helemaal niet zo. Dieren uit reservaten zijn meestal vele maanden verplicht te grazen in te vochtig gebied met leverbot en andere parasieten tot gevolg.

Door het rondtrekken met de dieren hebben we onbewust opgemerkt dat het kudde-instinct van de dieren werd vergroot, maar dat ze zich tegelijk ook duidelijker beter in hun vel voelden, minder angstig zijn en eigenlijk zelden of nooit iets mankeren. (onze veearts klaagt dat hij bij ons zijn kost helemaal niet kan verdienen..)

Wanneer het winter wordt, komen onze dieren op stal.

Ze kunnen er vrij rondlopen en slapen op stro.

Tijdens de zomer hebben we een mooie voorraad graskuil en hooi aangelegd zodat we onze dieren ook tijdens de stalperiode gezonde voeding kunnen aanbieden.

natuurvlees-winter-19

 

natuurvlees-winter-22

Bij collega’s-Boeren groeien de meeste koeien nog wel op in de weide maar daarna gaan ze op stal om dan te worden ‘afgemest’ met ‘krachtvoer’ (=granen) en mais. Dit heeft natuurlijk zijn redenen; te weinig of te duur weiland, meer kilo’s vlees op kortere periode door granen, mais en krachtvoeders te voederen, beter te controleren wat en hoeveel ze eten, comfort voor de boer. En ga zo maar door.

Men is wat men eet

Maar geen enkel van deze redenen houdt rekening met de gezondheid van de koe en dus van de mens. “Men is wat men eet”. Een koe is van nature een graseter, geen graaneter. Een koe kan op een korte tijd een massa gras verorberen en daarna gedurende uren in het gras liggen genieten en herkauwen.

Hebben wij mensen het recht om tegen haar natuur in te gaan? Om haar vol te proppen met granen en er een obees dier van te maken? Kunnen we dan nog verwachten dat dit gezond vlees is voor ons en onze kinderen?

natuurvlees-winter-7

De kalverperiode

De stalperiode geeft ons de gelegenheid om dagelijks veel tussen de dieren te komen als we hen voeren en daardoor bouwen we een goede band op met hen. Dat is ook de kalverperiode. Zo kunnen we controleren dat alles vlot verloopt. Het blijft meestal bij controleren want onze moederdieren kalven vlotjes zonder keizersnede of hulp van veearts. Zo zijn ook de kalfjes vanaf het begin gewend aan onze aanwezigheid en maken ze een goede start.

natuurvlees-winter-20

We werken volledig biologisch dwz; we gebruiken geen chemische meststoffen, sproeistoffen, hormonen, preventieve medicatie en ontworming. Wij staan hiervoor onder toezicht van het controle organisme TUV Nord-Integra.

Hiernaast gaan we echter verder dan wat het biologisch lastenboek ons voorschrijft. Wij mikken naar het allerhoogste en dit niet alleen op vlak van kwaliteit, gezondheid en smaakbeleving maar we willen onszelf ook voortdurend verbeteren op vlak van dierenwelzijn en –ethiek, natuurbehoud, biodiversiteit, energieverbruik (ecologische voetafdruk), enzovoort. Daarvoor heeft Joss verschillende cursussen over grasbeheer in Nieuw-Zeeland gevolgd. Geen enkel ander land staat zo ver op gebied van begrazing. We gaan er prat op dat we geen eten aankopen van andere bedrijven, dat alle voeder afkomstig is van ons eigen bedrijf; een gesloten circuit dus.

Wij kunnen u met de hand op ons hart zeggen dat wij van onze dieren houden en hen een goed en gelukkig leven geven, een leven dat aansluit bij hun natuur. De dag dat ze moeten vertrekken is ook voor ons, na al die jaren, nog steeds een moeilijk moment. We blijven bij hen tot hun laatste levensadem.

Ook bij het verwerken van het vlees blijven we respectvol.

Er gaat niets verloren aan het dier. Ook het orgaanvlees krijgt een bestemming.  Omdat onze dieren uitsluitend grassen, klavers en kruiden eten, (geen granen of mais), geen antibiotica of andere geneesmiddelen kregen, zijn de levers van onze dieren vrij van gifstoffen. Ze zitten boordevol vitamine A, D en B. Ook mineralen als ijzer en zink zijn ruim vertegenwoordigd. Lever is tevens een goede bron van de vetzuren EPA & DHA.

We hebben zelf een opleiding tot slager gevolgd. Maar voor de verwerking werken we graag samen met een plaatselijke slager, Bruno Devillez. Hij en zijn vrouw Cathy zijn eerlijke verwerkers, met dezelfde ideeën over kwaliteit en hygiëne, mensen die zich houden aan gemaakte afspraken en die toch de boer een eerlijke prijs gunnen.
Het varkensvlees dat we toevoegen aan een aantal bereidingen zoals het gemengd gehakt, de worsten, … is afkomstig van buitenvarkens van “Le Porc des Prairies d’Ardennes” in Nassogne. www.magerotte.be

Wanneer bestellen

Wij slachten net zoals vroeger in november, de slachtmaand bij uitstek. De dieren hebben dan ten volle kunnen profiteren van alle nutriënten van het Ardeense zomergras.

Elk najaar kan u bij ons uw eigen vleespakket samen stellen. Dit kan via ons online bestelformulier, of door het formulier op te sturen via email of post.

Hoe bestellen

 

Ons biocertificaat: